Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Δημιουργία "κουμπαρά¨για τα ασφαλιστικά ταμεία

Η επαναφορά της τριμερούς χρηματοδότησης, η σταδιακή αποκατάσταση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μετά την καταστροφική απομειώσή τους από το PSI, αλλά και μια νέα χρηματοδότηση για την ενίσχυση των αποθεματικών μέσω της δημιουργίας ενός νέου σχήματος, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ένα από τα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης- δια στόματος Πρωθυπουργού – για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος ,είναι η διερεύνηση της υπόθεσης των συνεπειών του PSI πάνω στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχασαν 6 δις. ευρώ το 2012 λόγω του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα οποία είχαν επενδυθεί τα αποθεματικά τους.
Το θέμα αυτό, τέθηκε πριν από λίγες μέρες και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος επιτέθηκε σφοδρά στην Κομισιόν για τον ρόλο της τρόικας στο ασφαλιστικό και στο PSI.
Ο Νότης Μαριάς απέδειξε με στοιχεία ότι η τρόικα με την πολιτική της οδήγησε εκατομμύρια Έλληνες στην ανεργία και συνταξιούχους στη φτώχεια.
Ταυτόχρονα με το PSI όλα ασφαλιστικά Ταμεία έχασαν τεράστιο μέρος της περιουσίας τους αφού τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν, κουρεύτηκαν κατά 53% τουλάχιστον.


Δημιουργία νέου Ασφαλιστικού

«Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης» θα ονομαστεί ο νέος «κουμπαράς» για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων που θα αντλήσει  σε πρώτη φάση ένα μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας (μεταλλεία, ορυχεία, χρυσός κα).
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά ότι το ταμείο θα συγκεντρώσει έσοδα από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του ενώ σε λίγα χρόνια στον κουμπαρά θα εισέλθουν πόροι από την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται με στόχο να αντικατασταθούν από χαμηλού ή μηδενικού κόστους βελτιωτικές ρυθμίσεις είναι:
· Κατάργηση της εγκύκλιου που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.
·Συνταξιοδότηση μητέρων. Διετής ή τριετής μεταβατική περίοδος για σύνταξη μητέρων με θεμελίωση εξόδου στα 55-60 και 5.500 ένσημα με ανήλικο
·Βελτιώσεις στη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη.
· Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξη ως δώρο Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
·Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας και καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων
·Θα διατηρηθεί το δημόσιο και αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης με σεβασμό στα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα
·Θα εξαληφθεί η γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία
·Την αποποινικοποίηση των ασφαλισμένων που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών τους με σύνταξη ακόμη και αν χρωστούν πάνω από τις 20.000 ευρώ.
·Αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» (Ν.3863/2010) που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη, ενώ «παγώνει» κάθε διάταξη που οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.
* Την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση της ρήτρας «θανάτου» στον υπολογισμό των νέων συντάξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου