Την πλήρη εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει παρελθόν την τρόικα και τα καταστροφικά μνημόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός "η κυβέρνηση θα τιμήσει και θα σεβαστεί πλήρως τη πρόσφατη λαϊκή εντολή".
Στη συνέχεια, ο κ. Στρατούλης αφού πρώτα εγγυήθηκε την καταβολή των συντάξεων, ανακοίνωσε πως θα προωθήσει τις εξής προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
1. Η κυβέρνησή δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει τον νέο αντικοινωνικό έγκλημα και δεν θα εφαρμόσει αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail του πρώην Υπουργού Οικονομικών, για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις κατώτατες συντάξεις, για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και εν συνεχεία κατάργησή του, για μείωση των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και παροχών και για κατάργηση των προώρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 για τις εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα ΑΜΕΑ, για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983.
2. Θα αποκατασταθεί ο δημόσιος-καθολικός-αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων νόμων, με τις οποίες από 1/1/2015 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαία και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό-ατομικό.
3. Η κυβέρνηση βάζει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την αναστολή εφαρμογής και εν συνεχεία την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1-1-2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφ’ άπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Θα αναστείλει την εφαρμογή και εν συνεχεία θα ακυρώσει τις προγραμματισμένες, από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των νόμων 3863/2010 και 3865/2010, νέες μειώσεις κύριων συντάξεων από 1-1-2015 και μετά. Το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί κανονικά, όπως μέχρι σήμερα.
4. Καταργείται η ρήτρα θανάτου, αναστέλλεται η εφαρμογή και εν συνεχεία καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ενώ θα αναθεωρηθεί ο μαθηματικός τύπος στις εφ’ άπαξ παροχές. Ακυρώνεται η νέα μείωση ύψους 8% των επικουρικών συντάξεων, που προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση από 1-3-2015 καθώς και οι συνολικές νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ύψους 15%, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει για όλο το 2015, με βάση τη μέχρι τώρα ισχύουσα ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων, θα ισχύσουν και για αυτά οι παραπάνω δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θα ανασταλούν οι διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλειά τους με στόχο, μετά από διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς τους, να καταργηθούν.
5. Στα πλαίσια της λειτουργίας του κράτους δικαίου, η κυβέρνηση θα σεβαστεί όλα τα θεμελιωμένα, σύμφωνα με το νόμο, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ώστε οι ασφαλισμένοι να αποκτήσουν την αναγκαία βεβαιότητα στις δυνατότητες συνταξιοδότησής τους και να αποφευχθούν επώδυνες ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής τους.
6. Η αποκατάσταση της λεηλασίας των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και επίσης των ΑμεΑ, που συντελέστηκε στα χρόνια του μνημονίου, θα γίνει σταδιακά με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτ’ απ’ όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ως πρώτο μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση –και κυρίως ως μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης- η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.
7. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφ’ άπαξ παροχών, ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής των συνταξιούχων για ένα έως τέσσερα χρόνια. Αυτό θα γίνει με επιστροφή όσων «διαθεσίμων» (περίπου 200) απολύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα τμήματα ελέγχων αλλά και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων και με την ολοκλήρωση της πληροφορικοποίησης των υπηρεσιών τους. Η κυβέρνηση θα στηρίξει και θα αναβαθμίσει όλα τα πληροφοριακά εργαλεία και συστήματα που λειτουργούν στο Υπουργείο Εργασίας ή και θα δημιουργήσει νέα, με στόχο την συμβολή τους σε αποτελεσματικότερους ελέγχους της εισφοροδιαφυγής και στην καλύτερη και χωρίς καθυστερήσεις εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
8. Επανεξέταση με στόχο την κατάργηση της προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας για τις μειωμένες συντάξεις, ώστε να μην στερούνται οι άνεργοι-ες και οι ασθενείς που συμπληρώνουν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τη λήψη της αντίστοιχης σύνταξης.
9. Θα μειωθούν τα 120 και 100 ένσημα ετησίως, που προβλέπονται σήμερα για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, σε 50 και 60 ένσημα αντίστοιχα.
10. Ο εξορθολογισμός της σύνθεσης και λειτουργίας και η ποιοτική αναβάθμιση των ΚΕΠΑ, ώστε να μην εγκλωβίζονται σε αυτά για μήνες δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ, θα γίνει με προώθηση άμεσων μέτρων, για πιο γρήγορες αποφάσεις πιστοποίησης των ποσοστών αναπηρίας και της εν γένει κατάστασης της υγείας των ασφαλισμένων, με στόχο το διάστημα αναμονής να μην υπερβαίνει τους δυο μήνες. Υγειονομική, προνοιακή και συνταξιοδοτική κάλυψη των ΑμεΑ το διάστημα αναμονής τους, εάν καθυστερούν χωρίς υπαιτιότητά τους οι σχετικές αποφάσεις.
Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε η καταβολή του προβλεπόμενου παράβολου των 46 ευρώ να γίνεται, όχι από τους ασφαλισμένους και ΑμεΑ, αλλά από τον ασφαλιστικό τους φορέα, καθώς και μη καταβολή του από τους ανασφάλιστους, που σήμερα επιβαρύνονται για αυτό το σκοπό ουσιαστικά με δύο σχεδόν ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, που όμως δεν τα έχουν.
Επανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7 από έγκριτους επιστήμονες για επανεξέταση του καταλόγου των μη αναστρέψιμων παθήσεων με στόχο την αιτιολογημένη επιστημονικά διεύρυνσή τους και για επικαιροποίηση του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας.
11. Η κυβέρνηση θα προβεί σε αντιμετώπιση ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και όσων υπάγονται στα ασφαλιστικά Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, ώστε και οι ίδιοι να ανακουφιστούν οικονομικά αλλά και για τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς Φορείς να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα και να διασφαλιστούν περισσότερα έσοδα (αποποινικοποίηση οφειλών στα ασφαλιστικά τους Ταμεία, θεώρηση βιβλιαρίων υγείας, βελτίωση της ρύθμισης για δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης και διευκόλυνση συνταξιοδότησης όσων οφείλουν με αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών και με δυνατότητα άμεσης έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων και σταδιακής παρακράτησης, μέχρις εξόφλησης, της οφειλής από τις αντίστοιχες συντάξεις).
12. Η κυβέρνηση θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση για επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.
13. Τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης θα ενισχυθούν με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και με τη μείωση της ανεργίας, που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει μέσω και έκτακτων προγραμμάτων απασχόλησης. Το ίδιο θα συμβεί και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τον περιορισμό των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας, τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση, για να ενισχυθεί η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, θα επαναφέρει σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα την τριμερή χρηματοδότησή της και θα την ενισχύει, ως μέτρο σταδιακής αποκατάστασης των λεηλατηθέντων από το καταστροφικό PSI αποθεματικών της, με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπεζών. Για τη σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα σχηματιστεί αποθεματικό κεφάλαιο, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθεί με ασφάλεια την εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
14. Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας θα προωθηθεί με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), με ενεργή και θεσμοθετημένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες, με κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων ή εγκυκλίων, που άφηναν «παράθυρα» για αδήλωτη εργασία ή δυσχεραίνουν αδικαιολόγητα τον έλεγχο των υπηρεσιών ή που αφήνουν ατιμώρητους όσους παραβαίνουν την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία καθώς και με την χρήση όλων των δυνατών πολιτικών, διοικητικών και νομικών εργαλείων, για την αντιμετώπιση μεγαλοοφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την είσπραξη των οφειλών τους. Επίσης, με την κωδικοποίηση και απλούστευση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με στόχο τη θέσπιση Κώδικα Ασφαλιστικού Δικαίου, με την έκδοση χρηστικού ασφαλιστικού οδηγού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο μιας μεγάλης δημόσιας καμπάνιας ενημέρωσης των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου