Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ιδιωτική ασφάλιση και ανεργία

Η εργασία, πέρα από εισόδημα, συνεισφέρει στη συγκέντρωση ενσήμων τα οποία είναι απαραίτητα για την υγειονομική περίθαλψη και κυρίως για τη συνταξιοδότηση.
Ωστόσο, υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού μας που αποτελείται από μακροχρόνια ανέργους, η ασφάλιση των οποίων στον ΟΑΕΔ έχει λήξει, άτομα που δουλεύουν ανασφάλιστα, ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τον ΟΑΕΕ, τελειόφοιτους φοιτητές που βγαίνουν από το οικογενειακό βιβλιάριο.
Ολοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά: έλλειψη ασφάλισης, μειωμένο εισόδημα. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν μια ασφάλεια υγείας μέχρι να μπουν σε κάποιο ταμείο.
Και εδώ καλούνται οι ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω διάφορων προγραμμάτων που έχουν, να αντικαταστήσουν την κοινωνική ασφάλιση (η οποία δεν υπάρχει), προσφέροντας στην κατηγορία αυτών των ατόμων υγειονομική περίθαλψη και συνταξιοδότηση, προτείνοντάς τους λύσεις και προϊόντα ανάλογα με τα οικονομικά τους.
Αρκετές είναι οι εταιρίες που προσφέρουν τέτοια ειδικά προγράμματα, ωστόσο ο άνεργος και ανασφάλιστος που θέλει να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο ποια εταιρία θα επιλέξει και τι του προσφέρει.
* Καταρχάς, θα πρέπει να αναζητήσει την εταιρία με τις περισσότερες παροχές.
* Επίσης, να προσέξει ιδιαίτερα με ποια νοσοκομεία συνεργάζεται η κάθε εταιρία.
* Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με τις αμοιβές των γιατρών. Υπάρχουν συμβόλαια τα οποία ορίζουν μια συγκεκριμένη αμοιβή ενός γιατρού σε περίπτωση κάποιας επέμβασης. Εδώ θα πρέπει να καθορίσει ο υποψήφιος πελάτης το ανώτατο ποσό και όχι η ασφαλιστική εταιρία.
Αν δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο δεσμευτικό συμβόλαιο, υπάρχει και η κάρτα υγείας.
Οι ιδιωτικές εταιρίες καρτών υγείας, που δραστηριοποιούνται στον χώρο τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην επίτευξη στρατηγικών συμφωνιών με μεγάλους ιατρικούς ομίλους, ώστε να εξασφαλίζουν ποιοτικές παροχές σε προσιτές τιμές. Συγκεντρώνουν, δηλαδή, τις μεμονωμένες «προσφορές» μεγάλων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων σε μία κάρτα, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς καθυστερήσεις, πολύωρες αναμονές και λίστες προτεραιότητας αλλά και με προσιτά κόστη.
Λύση για το πρόβλημα της ασφάλισης υγείας των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων ανέργων στην Ελλάδα, μέσω προγράμματος Συγχρηματοδότησης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), πρότεινε πρόσφατα ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος στο forum για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.
Το πρώτο αφορά την οργάνωση της ομαδικής ασφάλισης των 1.500.000 ανέργων, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι για υπηρεσίες υγείας.
Το δεύτερο πρόγραμμα ΣΔΙΤ αφορά την οργάνωση ενός ασφαλιστικού σχήματος για την κάλυψη των ιδιωτικών δαπανών υγείας, οι οποίες βαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη.
Για το πρώτο θέμα, αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη υγείας των άνεργων πολιτών, τα κύρια σημεία της πρότασης είναι τα εξής:
Το Δημόσιο αποφασίζει τη μερική ή ολική επιδότηση του ασφαλίστρου για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών που είναι άνεργοι, με βάση το εισόδημα, τους «άλλους πόρους».
Καθορίζεται το περιεχόμενο του πακέτου ασφαλιστικών παροχών, για πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας.
Οι ανασφάλιστοι ταξινομούνται σε ορισμένες ομάδες. Η ταξινόμηση σε ομάδες γίνεται κατά κατά γεωγραφική περιφέρεια και ηλικία.
Με την προτεινόμενη ταξινόμηση αντιμετωπίζεται και το θέμα των προϋπαρχουσών ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου