Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Εισέρχεται η ιδιωτική ασφάλιση και επίσημα απο το 2015


Μέχρι τον Μάιο του 2015 θα έχουν αλλάξει όλα στο ασφαλιστικό σύστημα, με την ιδιωτική ασφάλιση να αναλαμβάνει νέο διευρυμένο ρόλο.
Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί με βάση τον νέο σχεδιασμό αλλαγών στην κοινωνική και την ιδιωτική ασφάλιση, που ήδη επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, η τρόικα βέβαια, η Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας τον ρόλο του εποπτεύοντος.
Με βάση αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να προτείνει στα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Εργασίας) επιλογές για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, ανοίγοντας -και με τη βούλα- την πόρτα της ιδιωτικής ασφάλισης. Να προσθέσουμε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν λίγα επαγγελματικά ταμεία, ενώ σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, καθώς τα έντονα προβλήματα που παρατηρούνται στο καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζονται με ένα συνδυασμό διανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
Αντιθέτως, ο ΟΟΣΑ δεν «συστήνει» την άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικότητας σε όλες τις χώρες των ιδιωτικών συντάξεων, καθώς όπως αναφέρει στην έκθεσή του, μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να λειτουργήσει εις βάρος των χαμηλόμισθων ή να γίνει αντιληπτή ως ένας πρόσθετος φόρος. Η αυτόματη εγγραφή σε ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου ποιο μοντέλο θα ακολουθήσουν μπορεί να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση.
Η Ιταλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη θεσπίσει τέτοια συστήματα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φέρει ένα ανάλογο από τον Οκτώβριο του 2015.
Εδώ εισχωρεί και η έκθεση της Λευκής Βίβλου, η οποία αναφέρει ότι «η συμπληρωματική αποταμίευση συνταξιοδότησης (δηλαδή εκτός της κύριας) περιλαμβάνει επαγγελματικές και προσωπικές συντάξεις, ασφάλειες ζωής και άλλες μορφές συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, υπάρχουν μέσα (π.χ. αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια) που επιτρέπουν τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων (γενικά της κατοικίας) σε πρόσθετο εισόδημα συνταξιοδότησης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου