Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Σε ενοποίηση ή σε κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων προσανατολίζετε η Κυβέρνηση;


Προς ενοποίηση ακόμη και σε κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων θα προχωρήσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την ομαλή καταβολή των συντάξεων, αλλά και την «εξάπλωση» του ελάχιστου εγγυημένου Εισοδήματος πανελλαδικά και όχι μόνο σε 13 Δήμους.
Αυτό τι σημαίνει;
Ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, όπως πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ή Δρεπανοκυτταρική Νόσο θα διαπιστώσουν ότι το 2015 θα λάβουν ένα πολύ μικρό ποσό- από αυτό που πραγματικά δικαιούνται- με κορύφωμα το 2016 όπου θα έχει καταργηθεί πλήρως.
Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει δύο συντάξεις ταυτόχρονα. Δηλαδή την βασική των 360 ευρώ (αρχής γενομένης 1/1/2015) και την προνοιακή.
Χαρακτηριστικό είναι και ένα συγκεκριμένο απόσπασμα από το σχέδιο του Προϋπολογισμού, που αναφέρει ότι: «αυξημένη εμφανίζετε η δαπάνη για το ΕΚΑΣ, εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής των κριτηρίων χορήγησής του και κατά συνέπεια της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων.»
Άρα με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δαπάνες, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, μπορεί να παρουσιαστεί από το ΕΚΑΣ, μέσω της αλλαγής των κριτηρίων, που μπορεί να οδηγήσουν στην ουσιαστική κατάργηση του για χιλιάδες δικαιούχους.
Στο ίδιο μήκος κύματος «κινείται» και η έκθεση του ΟΟΣΑ, προτείνοντας την εφαρμογή ενός ενιαίου επιδόματος σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων.(μέχρι 6.000 ευρώ).
Οσόν αφορά τα επιδόματα αναπηρία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι περίπλοκα και αναποτελεσματικά, «ελέγχονται ελλιπώς, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας λαμβάνει συντάξεις αναπηρίας.»
Για τον λόγο αυτό προτρέπει την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξέταση αντικατάστασης των υπαρχόντων επιδομάτων αναπηρίας με ένα επίδομα
που θα χορηγείται «με βάση εισοδηματικών κριτηρίων σύμφωνα με τους ισχύοντες
νομικούς και πρακτικούς περιορισμούς αλλά και χορήγηση κινήτρων για επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία .»
Δηλαδή των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία αλλά λόγω της ασθένειας τους, οι πόρτες εργασίας είναι κλειστές.

 
Επιδόματα που ενοποιούνται ή καταργούνται(ενδεικτικά)


Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα ή κοινό ατύχημα (OΓA)
Προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης γήρατος λόγω τυφλότητας (OΓA)
Επιδόματα μακροχρόνια ανέργων (OAEΔ)
Οικονομική ενίσχυση πολιτικών προσφύγων (OAEΔ)
Βοήθημα για παλιννοστούντες (υπουργείο Υγείας)
Πρόγραμμα επιστροφής φόρου για οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μη προνομιούχες περιοχές (υπουργείο Οικονομικών)
Βοήθημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε οικονομικά αδύνατους (υπουργείο Υγείας)
Οικονομική ενίσχυση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος με ανήλικα παιδιά (Γενικό Λογιστήριο Κράτους)
Οικονομική ενίσχυση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε απομονωμένες περιοχές (Γενικό Λογιστήριο Κράτους)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου