Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Έναρξη διαλόγου με τους Δήμους για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Στην αναπροσαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος προσωρινής απασχόλησης που έχουν ζητήσει οι Δήμοι και αρχικώς αφορούσε 52.000 ανέργους, θα προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου , μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάμε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις που ζητούν οι Δήμοι αφορούν συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα.
Οι προτεραιότητες του Υπουργείου, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου είναι:
* Επανεξέταση , με ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εργασίας, όλα τα αποκαλούμενα εμπροσθοβαρή προγράμματα και οριστικοποιούμε εντός των ημέρων πόσα και ποια από αυτά θα παγώσουν και ποια θα υλοποιηθούν με νέο σχεδιασμό.
* Αναβάθμιση των Κέντρων Προώθησης του ΟΑΕΔ σε ουσιαστικά εργαλεία τοποθέτησης ανέργων σε θέσεις εργασίας με βάση το επαγγελματικό προφίλ, το επίπεδο σπουδών και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ο ίδιος ο ΟΑΕΔ θα υποστηριχτεί καταλλήλως, έτσι ώστε να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο διάγνωσης της προσφοράς και της ζήτησης για εργασία. Οι εργασιακοί σύμβουλοι πρέπει να παίζουν το ρόλο τους, να παρακολουθούν τις ανάγκες και την εξέλιξη των ανέργων που ψάχνουν δουλιά, να τους ενθαρρύνουν και να αναζητούν τρόπους ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
* Επανεξέταση του συστήματος φορέων επαγγελματικής κατάρτισης με κριτήριο την ανεύρεση εργασίας για τον τελικό αποδέκτη, που είναι ο άνεργος.
* Διαμόρφωση ενός πραγματικού κι όχι υποθετικο'υ-όπως είναι σήμερα- σύστημα διάγνωσης αναγκών επιχειρήσεων και ανέργων, αξιοποιώντας το δυναμικό των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων. Καμία ανάθεση και μελέτη δεν θα δίδεται σε εξωτερικούς συνεργάτες, εάν προηγουμένως δεν εξαντληθούν οι δυνατότητες των εξαιρετικών υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών των υπηρεσιών του υπουργείου.
* Να δοθεί ένα προνομιακό βήμα στην κοινωνική και την αλληλέγγυα οικονομία και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Κατευθύνουμε στην κοινωνική οικονομία τους αναγκαίους πόρους, βελτιώνουμε το θεσμικό πλαίσιο, τη διασυνδέουμε με το νέο περιεχόμενο της κατάρτισης και τής αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα να κινητοποιεί τους ανθρώπους, να οξύνει τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητά τους, να αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους με σεβασμό στο περιβάλλον και το συλλογικό συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου