Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

«Πρωταθλητές» οι ασφαλιστικές εταιρίες στο ασφαλιστικό

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποκτούν πλέον τον τίτλο του «πρωταθλητή» στο συνταξιοδοτικό τοπίο, καθώς η κρίση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και οι επικείμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό έχουν προτρέψει μεγάλη μερίδα πληθυσμού στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ επανέρχεται και το μέτρο της διάθεσης των προϊόντων Reverse Mortgage (αντίστροφη υποθήκη) της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Τι σημαίνει αυτό; Με βάση τον θεσμό αυτό, ο συνταξιούχος μπορεί να λάβει δάνειο το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ισόβια μηνιαία συνταξιοδοτική παροχή. Το ποσό του δανείου συναρτάται με την αξία της ιδιόκτητης κατοικίας του συνταξιούχου. Ο συνταξιούχος δεν χρειάζεται να αποπληρώσει το δάνειο όσο είναι στη ζωή. Μετά τον θάνατό του, μέρος ή το σύνολο της ιδιόκτητης κατοικίας μεταβιβάζεται στον ασφαλιστικό οργανισμό, ο οποίος φέρει και τον κίνδυνο μακροβιότητας (η πιθανότητα το ανατοκισμένο ποσό του δανείου να υπολείπεται της
αξίας της οικίας).
Η λύση της «αντίστροφης υποθήκης» εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία, με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς, στις ασφαλιστικές αγορές των ΗΠΑ και της Δ. Ευρώπης. Οι έκτακτες συνθήκες που διέρχεται η χώρα επιβάλλουν την εξέταση της υιοθέτησης αυτού του πρωτοποριακού θεσμού και στην Ελλάδα. Μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Νεκτάριος και Γεωργιάδης, ) έδειξε ότι οι Έλληνες άνω των 55 ετών έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, 84% (οι Ισπανοί έχουν ποσοστό 86%, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 66%). Επίσης, οι Έλληνες άνω των 55 ετών έχουν το υψηλότερο ποσοστό 37%, στην κατοχή και άλλης ακίνητης περιουσίας πέραν της κύριας κατοικίας.
Υπάρχει, επομένως, η δυνατότητα της χρησιμοποίησης των νέων ασφαλιστικών προϊόντων για την έκτακτη ενίσχυση των απερχόμενων γενεών, σε προαιρετική βάση, με τη μετατροπή μέρους του οικιστικού κεφαλαίου σε συμπληρωματική συνταξιοδοτική παροχή.
Περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων Reverse Mortgage θα προκύψει μετά το 2020, όταν το αυξημένο προσδόκιμο ζωής των νέων γενεών συνταξιούχων θα καταστήσει αναγκαία τη χρήση των εν λόγω προϊόντων για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας (Long-Term Care), όπως ακριβώς συμβαίνει
σήμερα στη Δ. Ευρώπη και Β. Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου