Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Όσοι έχετε κινητή ή ακίνητη περιουσία ξεχάστε την αναπηρική σύνταξη


Παίρνεις αναπηρική σύνταξη κι έχεις σπίτι που νοικιάζεις και ίσως κάποιο εξοχικό σε χωριό;
Τότε αποχαιρέτα τη σύνταξη -αν και την δικαιούσαι λόγω των εισφορών που έχεις πληρώσει στα ασφαλιστικά ταμεία- και μείνε μόνο... με το νοίκι.
Αυτή είναι η λογική του υπουργείου Εργασίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί από τα μέσα του 2015, καθώς αποφασίστηκε να καταργηθούν πλήρως οι αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, προκείμενου να εξοικονομηθούν χρήματα.
Ταυτόχρονα, θα μπει χέρι και στα επιδόματα που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως το ΕΚΑΣ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών;
Να οδηγήσει στη εξαθλίωση μεγάλη κατηγορία χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και περισσότερο την κατηγορία των αναπήρων όπου θα τεθούν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση της σύνταξης.
Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν διαψεύδει τις πληροφορίες ότι υπάρχει τεχνική προετοιμασία, έτσι ώστε να τεθούν εισοδηματικά ή ακόμα και περιουσιακά κριτήρια ως προϋποθέσεις για την παροχή των συντάξεων αναπηρίας -ακόμα και εντός του 2015- και να καταργηθούν προνοιακά επιδόματα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους από το 2016, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος του 2010 που θα ισχύσει εντός των ημερών.
Τον ρόλο του ντετέκτιβ, προκείμενου να διαπιστωθεί κατά πόσο ένας ανάπηρος έχει εισοδηματικά κριτήρια, θα παίξει ιδιωτική εταιρία, η οποία θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία (διευθύνσεις, απολαβές, εισοδήματα κ.ά.) και θα ξεκινήσει έλεγχους προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον μεταξύ αυτών που παίρνουν επιδόματα είναι και ανάπηροι «μαϊμού».
Μάλιστα, μελέτη του ΟΟΣΑ, που έχει στο συρτάρι ο υπουργός Εργασίας και όπως φαίνεται είναι έτοιμος να την αξιοποιήσει προκειμένου να «ηρεμήσει» τους δανειστές μας, εκτός του ότι θέτει εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος την αναπηρική σύνταξη, βάζει και το θέμα της ικανότητας για εργασία.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
*Δεν μπορεί κάποιος που είναι ικανός για οποιαδήποτε εργασία να λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ή αναπηρικό επίδομα. Λες και το κράτος θα εξασφαλίσει στον ανάπηρο ή στον χρονίως πάσχοντα μια δουλειά ή λες και η όποια ικανότητα προς εργασία μπορεί να καλύψει ανάγκες σε στέγη, φάρμακα, τροφή, θέρμανση, μετακινήσεις κ.λπ.
*Κανένα επίδομα ή αναπηρική σύνταξη πάνω από 500 ευρώ.
*Δεν μπορεί να δίνεται σύνταξη ή επίδομα σε κάποιον που έχει οικογενειακό εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο («σκαλοπάτι»).
Οσον αφορά τις προνοιακές παροχές, αυτές θα περάσουν στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συναθροιστούν με τις κοινωνικές παροχές (ανταποδοτικού χαρακτήρα).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου