Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

"Μια φορά και έναν καιρό υπήρχαν οι επικουρικές συντάξεις"

Αν ήταν παραμύθι θα το αρχίζαμε κάπως έτσι... «Μια φορά και ένα καρό υπήρχαν οι επικουρικές συντάξεις....».
Αντίθετα αποτελεί πραγματικότητα, καθώς σχέδιο του Υπ.Εργασίας αναφέρει ότι από 1/7/2015 όλα τα εναπομείναντα ασφαλιστικά ταμεία θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ υπό τον όρο να μην έχουν μετατραπεί σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
Στην ουσία αυτό που επιχειρείται είναι η επιβολή της έμμεσης ιδιωτικοποίησης τους , με την υποχρεωτική ώθησή τους στην κατηγορία των επαγγελματικών ταμείων, καθώς από την 1/1/2015 καταργούνται κοινωνικοί πόροι που είχαν θεσπιστεί υπέρ του Ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης (100.000.000 ευρώ) του Μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων (95.000.000 ευρώ) και του ΕΤΑΑ -μηχανικοί, δικηγόροι- (120.000.000 ευρώ) .
Μπορεί στο σχέδιο του υπουργείου να διευκρινίζεται ότι, παρά την ένταξη τους στο ΙΚΑ, διατηρείται η «οικονομική αυτονομία για τους λογαριασμούς της επικουρικής ασφάλισης», ωστόσο, αμέσως μετά προστίθεται πως «από την 1.7.2015 όλα τα εναπομείναντα ταμεία (κύρια και επικουρικά) θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, το οποίο κι αυτό θα συγχωνευθεί στο ΙΚΑ, υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ μέχρι 30 Ιουνίου 2015.»
Έως τότε βέβαια έχουν καιρό οι διοικήσεις των ταμείων ΕΤΑΑ (ανεξάρτητο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων-Επιστημόνων), ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΚΕΑΝ (Επικουρικό Ναυτικών) να αποφασίσουν αν η «τσέπη» τους αντέχει να πληρώνει τις επικουρικές ή να γίνουν επαγγελματικά.
Ας μην ξεχνάμε πώς με την σημερινή εικόνα των ταμείων το 2018, η επικουρική σύνταξη δεν θα είναι σύνταξη, θα είναι ένα φιλοδώρημα της τάξης των 80-90 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Υφυπουργού Εργασίας, ότι τα χρήματα για την καταβολή των επικουρικών είναι συγκεκριμένα.
Όπως ανέφερε τα κουρέματα που ήδη έχουν ψηφιστεί είναι από 12,5% έως 47% από το 2011 έως σήμερα, ενώ το μέγεθος του νέου κουρέματος θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που πλέον βάσει νόμου, με τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, κόβουν όσο χρειάζεται για να διατηρηθούν ισοσκελισμένα τα μεγέθη των επικουρικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι το «κούρεμα» μπορεί να φτάσει και το 60%.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου