Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Απο την πόλη του φωτός στο απόλυτο σκοτάδι

Στη…πόλη του Φωτός έπρεπε να μεταβεί η κυβέρνηση για να μας φέρει ως χριστουγεννιάτικο δώρο μια βαλίτσα γεμάτη ανατροπές που όταν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν μπλάκ άουτ στους ασφαλισμένους (μελλοντικούς συνταξιούχους).
Η μαύρη βαλίτσα περιείχε αυξήσεις ορίων ηλικίας, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση της προϋπηρεσίας για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Όλα αυτά βέβαια τα είχαμε γράψει  και να που βγήκαμε προφητικοί.
Όχι ότι δεν το γνώριζαν και οι κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο επειδή έντονα είναι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές , υπέθεσαν πώς η παρουσίαση μιας πιο ήπιας μορφής των σκληρών αυτών αλλαγών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα χρυσώσουν το χάπι σε εργαζόμενους και συνταξιούχους..είς το όνομα μιας βιώσιμής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Αυτό μάλλον που δεν γνώριζαν οι κυβερνώντες είναι ότι η είδηση των ανατροπών αυτών θα προκαλέσει την οικονομική… κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων για όσους και όσες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, για το 2014 καθώς και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και όρια ηλικίας.
Σύμφωνα με τα όσα μας «σερβίρουν» οι πολιτικοί μας τίποτα δεν έχει τελειώσει καθώς το Σάββατο το βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε email –ελπίζουμε το σωστό- στους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τις ελληνικές θέσεις με τις οποίες καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό του 2015 και προχωρούν βασικά προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Προτάσεις Ελλάδος


Ποιες είναι οι δικές μας προτάσεις ;(σε ότι αφορά το ασφαλιστικό)
*Κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 αλλά από το 2019, με τρία χρόνια μεταβατική περίοδο
* «Πάγωμα» των συντάξεων για τη διετία 2016-2017
*Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης αλλά μόνο για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά
*Αυστηρότερα κριτήρια για το ΕΚΑΣ

Τι ζητάει η τρόικα

. Κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών. Το μέτρο αυτό αφορά σε 250.000 εργαζόμενους, κυρίως μητέρες ανηλίκων αλλά και άνδρες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και θα σημάνει επιπλέον εργασία από 5 έως 7 χρόνια, ή ακόμη και 10 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βγει κανείς στη σύνταξη.
2. Αύξηση εργάσιμου βίου από 15 χρόνια σε 20 ή 21 χρόνια για την κατώτατη σύνταξη.
Η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή του μέτρου αυτού για όλους, αλλά η κυβέρνηση αντιπροτείνει να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από την 1/1/1975 και μετά, δηλαδή για όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών. Ουσιαστικά αναφέρεται στην αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 ή 6.500. Το μέτρο αυτό έχει «κλειδώσει», ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πότε ξεκινά η εφαρμογή του. Το υπουργείο Εργασίας πρότεινε η ρύθμιση να αφορά όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1975, προκειμένου να μην επηρεαστούν όσοι είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση.
Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν το μέτρο να ισχύει για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά. Σημειώνεται πως κάθε χρόνο περίπου 30.000 άτομα αποχωρούν με 15ετία και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
3. Αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης, με βάση υπολογισμού τα 5 τελευταία χρόνια. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα σήμαινε μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, αφού εάν καθιερωθεί ως βάση υπολογισμού η τελευταία πενταετία κατά την οποία οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά, οι μειώσεις αυτές θα περάσουν και στις μειώσεις των συντάξεων. Με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικα, το όφελος στον προϋπολογισμό από το μέτρο αυτό θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.
4. Πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι 31/12/2017
Με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα, το πάγωμα στις συντάξεις ισχύει μέχρι το τέλος του 2015 και τώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να παραταθεί άλλα δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι το όφελος του προϋπολογισμού θα είναι 1,8 δισ. ευρώ στη διετία 2016-2017.
5. Πιο αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση του ΕΚΑΣ
Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι δανειστές είναι η κατάργηση του επιδόματος και η ενσωμάτωσή του στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Συμπέρασμα

Όπως σε όλες τις μελέτες, στο τέλος υπάρχει και ένα συμπέρασμα.
Στην δική μας είναι ότι :
* ουσιαστικές αλλαγές δεν ζητάει η Κυβέρνηση, από την τρόικα
* τα όρια ηλικίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται
* οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων (κύριων και επικουρικών) θα γίνουν κανονικά
*το ΕΚΑΣ θα συνεχίσει να υπάρχει το 2015 αλλά το 2016 θα καταργηθεί πλήρως
Και βέβαια όλα αυτά δεν περιμέναμε να τα ακούσουμε από την τρόικα. Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες από το 1997 έως σήμερα (εις γνώση του Υπουργού Εργασίας ) που αναφέρουν ακριβώς το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου