Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Σπράος- Τήνιος:Τι έλεγαν στις μελέτες τους για την ιδιωτική ασφάλιση;


Όταν το 1997 η έκθεση Σπράου και το 2001 η έκθεση Τήνιου , μίλαγαν για καθιέρωση της ιδιωτικής ασφάλισης και τον ενεργό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό ζήτημα, τότε συνδικαλιστές, νυν βουλευτές και τώρα υπουργοί τάχθηκαν εναντίον, παρακινώντας τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν το δικαίωμα της δωρεάν ασφάλισης.
Το 2005 οι κ.κ. του ΔΝΤ μας παρουσίασαν ακριβώς τα ίδια αφήνοντας «έκπληκτους» τους Κυβερνώντες, που μας επιβάλλουν τέτοια πρόταση.
Νοέμβριος 2014. Και επίσημα δια στόματος υπουργών, διοικητών ταμείων έγινε λόγος για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και της αντικατάστασής της από αμιγώς ιδιωτικά σχήματα,μέσω των Επαγγελματικών Ταμείων και των ατομικών ασφαλιστικών συμβολαίων των εταιρειών.
Στο πρόσφατο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης», ο υπουργός Εργασίας, επιβεβαιώνοντας την πολιτική που έχει προ πολλού χαραχτεί, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για απόσυρση του κράτους από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, μέσω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε περιχαρής ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μειωθεί και την επόμενη τριετία, προτρέποντας στην ουσία τους ασφαλισμένους να «πάρουν τον δρόμο» προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Ας θυμίσουμε λοιπόν στους «ξεχασιάρηδες» υπουργούς τι έλεγε η έκθεση Σπράου αλά και η Λευκή Βίβλος για το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης.
Η«Έκθεση Σπράου» είχε προτείνει την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την αντικατάσταση του από ένα σύστημα, το οποίο θα προβλέπει την υποχρεωτική της ιδιωτικής ασφάλιση, δίνοντας της μάλιστα διάφορα..ονόματα, όπως «κλαδική», «επαγγελματική», «εταιρική» κ.λπ. κοινωνική ασφάλιση.
Λευκή Βίβλος: «Η συμπληρωματική αποταμίευση συνταξιοδότησης περιλαμβάνει επαγγελματικές και προσωπικές συντάξεις, ασφάλειες ζωής και άλλες μορφές συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, υπάρχουν μέσα (π.χ. αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια) που επιτρέπουν τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων (γενικά, της κατοικίας) σε πρόσθετο εισόδημα συνταξιοδότησης».
Οπότε κύριοι της Κυβέρνησης μην δείχνεται έκπληκτοι...Τα ξέρατε από το 1997.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου