Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών.
Στις τέσσερις το απόγευμα το κλιμάκιο της τρόικας έχει προγραμματισμένη συνάντηση τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.
Ανοιχτό πάντως παραμείνει το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου δεν διαφαίνεται κάποια πρόοδος.
Ειδικά για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών η όποια συμφωνία φαίνεται πως εμπεριέχει δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών «να συνδράμει στην κάλυψη του όποιου ελλείμματος δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο υπουργός  Εργασίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν μόνον δυο θέματα: το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και οι επιπτώσεις από τη μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας.
Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σε δυο δόσεις, 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτιμά η μείωση να γίνει εφάπαξ, εκτιμώντας ότι θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας λόγω της μείωσης του γενικότερου επιχειρησιακού κόστους. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά, ότι τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θα μειώσουν τις απώλειες των Ταμείων, που εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωνε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι' αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου