Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


Mε αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που διευρύνει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
«Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, καταβάλλοντας – για πρώτη φορά στη χώρα μας – επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Σε μια επαγγελματική κατηγορία που παρότι είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, παρέμενε ως τότε ακάλυπτη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.
Με υπουργική απόφαση διευρύνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, επεκτείνοντας την καταβολή αυτού του επιδόματος ανεργίας και σε όσους  έχουν προβεί σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών και είναι συνεπείς με τις οφειλές τους.
Ικανοποιούμε, έτσι, το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων».
Υπενθυμίζετε ότι δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ, σε εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο, εφόσον:
*Εχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.
*Για ασφαλισμένους την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012, για δύο τουλάχιστον χρόνια αν διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα μετά την 1/ 1/2013, ενώ για όσους διακόπτουν από 1/ 1/2014 για τουλάχιστον τρία χρόνια.
*Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα τα 30.000 ευρώ.
*Για χρόνο ασφάλισης τριών έως τεσσάρων ετών, καταβάλλεται βοήθημα για τρεις μήνες.

*Για χρόνο ασφάλισης πέντε έως έξι ετών δίνεται για τέσσερις μήνες, για χρόνο ασφάλισης επτά έως οκτώ ετών καταβάλλεται για πέντε μήνες, για χρόνο ασφάλισης εννέα έως δέκα ετών καταβάλλεται για έξι μήνες, για 11 έως 12 έτη χορηγείται για 7 μήνες, για 13 έως 14 έτη ασφάλισης για 8 μήνες και για χρόνο ασφάλισης 15 ετών και πάνω καταβάλλεται το επίδομα για έννεα μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου