Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΟΡΟΣ «ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ΟΤΟΕ θα υπερασπίσει με όλες της τις δυνάμεις το θεσμό των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θεωρεί αδιανόητη την υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» με κατάργηση ουσιαστικά των Κλαδικών Σ.Σ.Ε. έναντι των Επιχειρησιακών.
Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους θεσμούς - τρόικα για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, πολύς λόγος γίνεται για την αναγκαία «αποκατάσταση» ή «επαναφορά» των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
Παρ’ ότι η «επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων» τίθεται συνήθως γενικά και αόριστα, προτεραιότητα οφείλουν να αποτελούν οι κλαδικές ΣΣΕ, που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.

       Τι θα συμβεί εάν εκλείψει η κλαδική ΣΣΕ και το κάθε επιχειρησιακό συνδικάτο αναγκαστεί να διαπραγματευθεί μόνο του και για το χώρο του μισθολόγιο, άδειες, παροχές για την οικογένεια κλπ, ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν;
Σε αυτή την περίπτωση, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, τα συνδικάτα  απομονώνονται, διασπώνται και αποδυναμώνονται, και προοπτικά αυτό το μοντέλο οδηγεί στην εξάλειψη κάθε είδους κοινωνικού διαλόγου και  στην επικράτηση εν τέλει των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν την ουσιαστική στήριξη των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ορισμένοι από τους λόγους αυτούς είναι:

       Η δικαιότερη εισοδηματική κατανομή, η κοινωνική συνοχή, ο περιορισμός των ανισοτήτων, η προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

       Με την ύπαρξη ξεκάθαρων εργασιακών κανόνων στον κάθε κλάδο, οι εργοδότες  έχουν κίνητρο να επικεντρωθούν σε ποιοτικές επενδύσεις για σύγχρονη ανταγωνιστικότητα και καινοτομία. 

       Η αποτροπή του αθέμιτου ανταγωνισμού, μεταξύ επιχειρήσεων με όπλο την αξιοποίηση αδύναμων επιχειρησιακών σωματείων/ενώσεων προσώπων.

       Οι κλαδικές Συλλογικές Διαπραγματεύσεις αποτελούν πεδίο ουσιαστικής συνεννόησης των μερών για συντονισμένη αντιμετώπιση προβλημάτων.
       Τα κλαδικά μισθολογικά-εργασιακά δικαιώματα αποτελούν ασφαλή και καλύτερη βάση εκκίνησης για τις Επιχειρησιακές ΣΣΕ.
Με βάση τα παραπάνω, οι Κλαδικές Συμβάσεις προάγουν έναν ανταγωνισμό υγιή, ποιοτικό και καινοτόμο και όχι έναν ανταγωνισμό βασισμένο στην ασυδοσία και στην κοινωνική υποβάθμιση.
Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση οφείλει να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών και να αποκαταστήσει:
α) τον ενιαίο ρυθμιστικό ρόλο των κλαδικών ΣΣΕ, επαναφέροντας και διευκολύνοντας την επέκτασή τους στο σύνολο του αντίστοιχου κλάδου και
β)       την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη σύγκρισή τους με τις επιχειρησιακές ώστε να μην νοθεύονται τα κλαδικά δικαιώματα ανάλογα με τις διαθέσεις μεμονωμένων και κακόπιστων εργοδοτών. 
Η ΟΤΟΕ και ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων, έχουν μακρά ιστορία προσφοράς στις κατακτήσεις των εργαζομένων στη χώρα μας, ανοίγοντας δρόμους με κορυφαίες κλαδικές συμφωνίες, που αφορούσαν στο 5νθήμερο, στο Ωράριο, στο Ενιαίο Μισθολόγιο και πολλά άλλα που συνέβαλαν ουσιαστικά όχι μόνο σε όφελος των εργαζομένων στις Τράπεζες αλλά και σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου