Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ILO:«Αναιμικός» ο ρυθμός εργασίας στην Ελλάδα

«Αναιμικό» χαρακτηρίζει τον ρυθμό εργασίας στην Ελλάδα η νέα έκθεση της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), καθώς όπως αναφέρει το 70% επί συνόλου, σχεδόν 1,300,000 εκατομμυρίων άνεργοι , είναι χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη κοινωνική κρίση, αν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεσή της.
Στα μέτρα εκτάκτου ανάγκης περιλαμβάνονται η εγγύηση ενεργοποίησης όλων των νέων σε αναζήτηση εργασίας και των πλέον ευπαθών ομάδων, η δημιουργία επιχειρήσεων “κοινωνικής οικονομίας” ως οδοί δημιουργίας θέσεων εργασίας, η βελτιωμένη πρόσβαση σε πιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και μια επανεξέταση του ρυθμού και του μείγματος πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης ώστε να μην υπονομεύονται οι προσπάθειες ανάκαμψης.
Προτάθηκε δε από τον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή της ΔΟΕ, Guy Ryder, να συνεργαστεί η ΔΟΕ με την Ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθ’ότι αποτελούν τους κρίσιμους δρώντες για μια επιτακτική ανάκαμψη γεμάτη θέσεις εργασίας.
Κατά την διάρκεια παρουσίασης της μελέτης ILO «Ελλάδα:Παραγωγικές Θέσεις Εργασίας», ο γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Guy Ryder, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και προκειμένου να μπει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά ανάκαμψης, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τη στήριξη πολιτών και εταιρειών. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να καθοριστούν σε τριμερές επίπεδο με τη συμμετοχή κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων”.


Στρατηγική ανάπτυξης

Η ΔΟΕ μέσω της μελέτης της , καλεί την Κυβέρνηση για μια ευρύτερη στρατηγική απασχόλησης που να περιλαμβάνει μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση των πιο πιεστικών επιπτώσεων της κρίσης και την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά βιωσιμότητας.
Η στρατηγική καλύπτει τόσο μέτρα εκτάκτου ανάγκης όσο και πιο μακρόπνοες βιώσιμες δράσεις. Όπως:
Διεύρυνση της οικονομικής βάσης με διευκόλυνση της επέκτασης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τουρισμού και αγροτροφιμικού τομέα, και προαγωγή των επενδύσεων που ενισχύουν την απασχόληση.
Καταπολέμηση της αδήλωτης και της φτωχά αμειβόμενης εργασίας μέσω μιας ευρύτερης φορολογικής βάσης και βελτιωμένων κινήτρων για τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία, με παράλληλη απομάκρυνση των φορολογικών βαρών από το εργατικό δυναμικό, τις μικρές εταιρείες και την κατανάλωση βασικών αγαθών, προς άλλες φορολογικές βάσεις όπως η περιουσία.
Διασφάλιση επαρκούς κάλυψης του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω σχεδιασμού προγραμμάτων δεξιοτήτων και προσόντων σε συνέργεια με τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους παρόχους εκπαίδευσης·
Επανοικοδόμηση του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζομένους, και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των κενών ως προς την κάλυψη, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου