Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

72.000 αναπηρικές συντάξεις θα πρέπει να κοπούν μέχρι το 2015-ποσοστά


«Μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν «κοπεί» 72.000 αναπηρικές συντάξεις.» Αυτή είναι η εντολή της τρόικας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον επανέλεγχο και τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων καθώς και στα χορηγούμενα ειδικά επιδόματα που δίνονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροικανοί απαίτησαν στην ηγεσία του Υπουργείου να κόψει επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι «τα επιδόματα αναπηρίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και μη αποδοτικά» προτείνοντάς την αντικατάστασή τους από ένα επίδομα των 500 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι και η λύση που δίνουν οι κύριοι του ΔΝΤ: «να αποτρέψετε κάθε υποβολή αίτησης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας σε δικαιούχους οι οποίοι μπορούν να εργαστούν σε κάποιο βαθμό.»
Τον ρόλο του «κακού» θα παίξει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΕ) , θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την μείωση παροχής των αναπηρικών συντάξεων στο 8% από το 14% που είναι σήμερα.
Ωστόσο, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να είναι «σωστή» στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τρόικα, ψάχνει να βρει τρόπους προκείμενου να μειώσει όσο μπορεί το ποσοστό χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων , αρχίζοντας από το... «ξεσκόνισμα.»
Και τι εννοούμε με αυτό; Τις μαϊμού συντάξεις αλλά και τα επιδόματα μαϊμού που χορηγούνται για χρόνια.
Παράλληλα θα επανεξετάσει τις προϋποθέσεις χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπηρεσίες Πρόνοιας με βάση τα εισοδηματικά ή και τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι και ανάπηρος με 80% ποσοστό, μπορεί να του κοπεί η σύνταξη, αν τα εισοδηματικά του κριτήρια του επιτρέπουν να προσλάβει κάποιον να τον βοηθά.
Επίσης τον εξορθολογισμό των ποσοστών αναπηρίας που ισχύουν για διάφορες παθήσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων απορρίπτεται από τα ΚΕΠΑ για την κύρια πάθησή τους και επανέρχονται με δευτερεύουσα πάθηση (κυρίως ψυχιατρική). Ακόμη τον προσδιορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για την διάρκεια χορήγησης, καθώς και τον επανέλεγχο των ιατρικών γνωματεύσεων για τα ποσοστά αναπηρίας.
Την εναρμόνιση της διάσπαρτης νομοθεσίας που εφαρμόζουν σήμερα τα Ταμεία και οι υπηρεσίες Πρόνοιας στις παροχές αναπηρίας, ενώ εξετάζεται και η προσθήκη νέων παθήσεων που θα μπορούσαν να έχουν επ’ αόριστον αναπηρία χωρίς να απαιτείται η επανεξέταση των αναπήρων.


ΠΙΝΑΚΑΣ


Ποσοστό Αναπηρίας
Ένσημα
Ποσοστό σύνταξης
Από 50% μέχρι και 66,9%
1500
Το 50% του ποσού που θα υπολογιστεί
Από 67% μέχρι και 79,9%
1500
Το 75%
Από 67% μέχρι και 79,9%
6000
Το 100%
Από 80% και άνω
1500
Το 100%


Αρμοδιότητα του ΚΕΠΑ θα είναι πλέον η εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων (ακόμη και του δημοσίου αλλά και τους ανασφάλιστους) .
Πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ θα καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας
και ανάλογα του ποσοστού θα λαμβάνουν ή όχι την σύνταξη που τους αναλογεί.
Παράλληλα θα χαρακτηρίζουν τα άτομα ώς ΑμεΑ με ειδική γνωμάτευση, και θα διαμορφώνουν το αν δικαιούνται ή όχι τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές που προσφέρονται, και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία.
Σημειώνεται πώς κατά την διενέργεια του προελέγχου , όλες οι προς εξέταση περιπτώσεις θα ταξινομούνται με κριτήριο την κύρια νόσο ή νοσηρή κατάσταση και στην συνέχεια θα παραπέμπονται προς εξέταση από τριμελή Επιτροπή γιατρών. Η γιατροί που θα αποτελούν την Επιτροπή θα πρέπει να έχουν την σχετική ειδικότητα για την νόσο ή την βλάβη που θα έχει το άτομο που επιθυμεί να λάβει σύνταξη αναπηρίας.
Να προστεθεί ότι από την Επιτροπή θα εξαιρούνται οι γιατροί της οικείας Υγειονομικής Μονάδας, λαμβανόμενου υπόψη του κριτηρίου εντοπιότητας. Όσον αφορά τώρα τα σημεία συνεδριάσεων Υγειονομικών Επιτροπών Πιστοποίησης αναπηρίας , στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, εκτός από το κτίριο της Πειραιώς 181, αναπτύσσονται ακόμη άλλα έντεκα.(11).
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας θα λειτουργούν σε 45 σημεία. Οι επιτροπές θα συνεδριάζουν στις Μονάδες Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΕΟΠΥΥ) και το ΚΕΠΑ θα χορηγεί Αποφάσεις Υγειονομικής Επιτροπής για κάθε μόνιμη χρήση, όπου και θα πιστοποιείτε η πάθηση, το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκεια αυτών.



3 σχόλια: