Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

1.342.300 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

H ισχύουσα κοινοτική πολιτική στον τομέα των Κρατικών Ενισχύσεων, όπως επίσης η παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων που σημειώθηκαν στους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά και στην ευρύτερη νομοθεσία που διέπει την εφαρμογή τους στο εσωτερικό των Κρατών μελών με πεδίο εφαρμογής τα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΚΤ Επιχειρησιακά Προγράμματα, εξετάσθηκαν στην διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο προήδρευσε ο Υφυπουργός Εργασίας και αρμόδιος για τα Κοινοτικά Προγράμματα κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης, στην διάρκεια του σεμιναρίου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους κρίσιμους τομείς της απασχόλησης και της ανεργίας, υπογράμμισαν ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2009 και του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλ. φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.
«Η κρίση», είπε ο κ. Υφυπουργός, «έπληξε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες εργαζομένων, ακόμη και τους άνδρες εργαζομένους επικεφαλής νοικοκυριών, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 – 24 ετών ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων ήταν στην Ελλάδα πάντοτε συστηματικά υψηλότερη του ενήλικου πληθυσμού, υποδηλώνοντας βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν της κρίσης.

Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι ήδη από τα μέσα του 2013 η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει σταθεροποιηθεί και συγκεκριμένα :

Η ανοδική ορμή του ποσοστού ανεργίας ανακόπηκε παρότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους κοινοτικούς μέσους όρους.

Παράλληλα, ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα

Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» που αποτυπώνει τις ροές και το ισοζύγιο (προσλήψεις μείον απολύσεις) στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας, υποδηλώνουν τη σημαντική ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης.






Οι πρωτοβουλίες «πολιτικών» του Υπ. Εργασίας

Ακολούθως ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό κύκλο της εθνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός ο νέος κύκλος να μην χαρακτηρίζεται από μια «άνεργη οικονομική μεγένθυση» (jobless growth) αλλά να συνοδεύεται απο ένα δυνατό και μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης.

«Η πολιτική μας στο θέμα αυτό, όπως τόνισε, «στηρίζετε σε δύο βασικούς πυλώνες» και συγκεκριμένα :

Από τη μια πλευρά διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας για τη συνεπή εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας, μέσα από την υλοποίηση του «οδικού χάρτη» των μεγάλων αλλαγών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος., όπως η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη). Από την άλλη όμως απαιτείται η άμεση στήριξη των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, με στοχευμένες δράσεις απασχόλησης και ενίσχυσης προσόντων, προκειμένου να αποφύγουμε την απαξίωση των δεξιοτήτων τους και να επιτύχουμε την ταχύτερη δυνατή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα και και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε εξαντλήσει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης, έπειτα από συνεργασία με την Ευρωπαική Επιτροπή σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με εμπροσθοβαρή τρόπο (εντός του 2014) άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των ανέργων και την ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ήδη έχουμε προχωρήσει ή προχωρούμε στις προκηρύξεις προγραμμάτων:
  • Επιταγή εισόδου για νέους από 25 έως 29 ΕΤΩΝ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 30.000 ανέργους
  • Επιταγή εισόδου για νέους από 18 έως 24 ΕΤΩΝ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 12.000 ανέργους
  • Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής 2014-2015» το οποίο ήδη υλοποιείται και αφορά 55.000 ωφελούμενες μητέρες και 68.500 παιδιά
  • Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους
  • Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης (μέσω του ΟΑΕΔ). Απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών.
  • Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών
  • Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών
  • Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)

Κρατικές Ενισχύσεις


Εξάλλου ο κ. Υφυπουργός επισήμανε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να υπογραμμισθεί η σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη χρήση των Κρατικών Ενισχύσεων ως μέσο αξιοποίησης των περιορισμένων πόρων που έχουμε να διαχειριστούμε την τρέχουσα περίοδο 2014-2020 σε σχέση με την προηγούμενη.

«Η κατάσταση της χώρας - όπως την σταχυολόγησα προηγουμένως -, είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «με την επίμονη ανεργία και την ανάγκη στήριξης της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας που είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μας επιβάλλει να κάνουμε τρία πράγματα:
  • Να καταγράψουμε και να μεταφέρουμε καλές πρακτικές από την εφαρμογή κρατικών ενισχύσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
  • Να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη ελληνική εμπειρία, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες έπρεπε να σχεδιαστούν παρεμβάσεις και δράσεις που θα αντιμετωπίζουν την υψηλή ανεργία, αλλά και την αδυναμία των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τα ποσοστά απασχόλησης
  • Να σχεδιάσουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο ένα πλέγμα πολιτικών που θα αξιοποιούν τις κρατικές ενισχύσεις τηρώντας όμως την ισοροπία ανάμεσα:
  • Στην ελκυστικότητα των προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις - και ειδικά τις ΜΜΕ, αλλά ταυτόχρονα και
  • Στη δημιουργία νέας απασχόλησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου