Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

340 εκτ. Ευρώ για την υποστήριξη των νέων ανέργων

H χρηματοδοτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση των νέων, μέσο της οποίας θα διατεθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 340 εκ ευρώ για την υποστήριξη ανέργων νέων, συζητήθηκε στην διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία των Πρεσβειών της Ελλάδος και τις Ιταλίας στη Γερμανία, καθώς και της εκεί Αντιπροσωπείας της Ε.Ε.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην εν λόγω ημερίδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο αρμόδιος για την παρακολούθηση και υλοποίηση του χρηματοδοτικού αυτού προγράμματος κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Ο κ. Πλακιωτάκης, στην διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Απασχόλησης έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλυτικό σχέδιο δράσης για τη στήριξη της νεολαίας, ενώ παράλληλα οι παρεμβάσεις που προβλέπονται - λόγω του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα τους - αναμένεται να προκηρυχτούν άμεσα μέσα στο επόμενο διάστημα.
Εξάλλου, στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Πλακιωτάκης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ομόλογό του στο γερμανικό Υπουργείο Εργασίας, κ. Jorg Asmussen με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες ανταλλαγής εμπειριών από την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων και στις δύο χώρες και συζήτησαν για την στενότερη παρακολούθηση της υλοποίησης της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται να ωφελήσει άμεσα περισσότερους από 50.000 νέους και μακροπρόθεσμα πάνω από 150.000 ωφελούμενους νέους οι οποίοι δύναται να λάβουν κατάρτιση, ευκαιρία για πρακτική άσκηση, αλλά και χρηματοδοτική στήριξη για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχε ο κ. Detlef Eckert, Διευθυντής Πολιτικών Απασχόλησης της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της ΕΕ, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών για τη στήριξη των ανέργων νέων και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, ενώ παράλληλα απευθυνόμενος στον κ. Πλακιωτάκη τόνισε τις σημαντικές παρεμβάσεις και δράσεις που προγραμματίζει το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας στον ευαίσθητο τομέα της στήριξης της νεολαίας.
Ως ομιλητές συμμετείχαν επίσης ο Salvatore Pirrone εκπροσωπώντας το Ιταλικό υπουργείο Εργασίας, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές αρχές του ιταλικού σχεδίου για την Νεολαία και απαρίθμησε τις προτεραιότητες της Ιταλικής προεδρίας στον τομέα της νεανικής ανεργίας , η οποία ας σημειωθεί ξεκινά επίσημα σήμερα 1η Ιουλίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν γερμανικά και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την παρουσίαση του ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη νεολαία που υποβλήθηκε πρόσφατα, ενώ ο Υφυπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει η Ελληνική κυβέρνηση στα προγράμματα αυτά, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση πως η εφαρμογή τους αφενός θα συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας στην χώρα και αφετέρου θα προσφέρουν την δυνατότητα σε χιλιάδες νέα παιδιά στην Ελλάδα να αναπτύξουν δική τους επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου