Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Προεδρίας πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 16 και 17 Ιουνίου Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία – Η πολιτική για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία στο μέλλον».
 Το Συνέδριο εστίασε στις πολιτικές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στην ομιλία του επεσήμανε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα  δυσμενή συγκυρία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον κόσμο της εργασίας  αλλά και τη διαφαινόμενη βελτιούμενη κατάσταση στη χώρα μας, καθίσταται περισσότερο από επιτακτική σήμερα η ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις επιχειρήσεις αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων αναδυόμενων κινδύνων στην εργασία».
Συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:
•        στη διαμόρφωση ενός κοινού στρατηγικού πλαισίου πολιτικής ασφάλειας και υγείας στην εργασία
•        στη βελτίωση της ασφάλειας και υγείας στην εργασία στις μικρές και στις ΜΜΕ
•        στις δημογραφικές αλλαγές σε σχέση με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και
•        στη βελτίωση στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από τις επαγγελματικές ασθένειες παραμένει τραγικά υψηλός και λαμβάνοντας υπόψη τους νέους αναδυόμενους κινδύνους πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε το φαινόμενο να μην επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Στους κινδύνους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το άγχος στην εργασία το οποίο στις ημέρες μας σε όλη την Ευρώπη αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο εχθρό.
Κλείνοντας, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι κοινό όραμα όλων μας πρέπει να είναι  η εργασία σε περισσότερο ασφαλείς υγιείς και παραγωγικούς χώρους.
Καθίσταται συνεπώς περισσότερο από επιτακτικό σήμερα:
- να κατανοήσουμε το γεγονός ότι οι επαγγελματικοί κίνδυνοι στην εργασία πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα και με ολιστική προσέγγιση
- να ενημερώσουμε σωστά, να ευαισθητοποιήσουμε και να  προσφέρουμε κατευθυντήριες αρχές, συμβουλές και τεχνική υποστήριξη με τη διάδοση καλών πρακτικών και αξιόπιστων πρακτικών εργαλείων προς τους εργοδότες, τα διοικητικά στελέχη, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους,
- να προάγουμε την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στη βάση μιας συστηματικής και συμμετοχικής προσέγγισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου