Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

1η ΜΑΙΟΥ: ΑΡΓΙΑ; ΑΠΕΡΓΙΑ; Ή ΠΑΡΑΛΙΑ;


Από τα εκατομμύρια ανέργων, εργαζομένων που έχουν δει τους μισθούς τους να εξανεμίζονται, δημοσίων υπαλλήλων που βλέπουν να χάνουν τις δουλειές τους, μόνο 15.000 προσήλθαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν  τα συνδικαλιστικά όργανα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.
Κάθε χρόνο κα λιγότεροι…
Που ήταν όλος αυτός ο κόσμος που παραπονιέται καθημερινά για την οικονομική κατάσταση της χώρας;
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει  την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων.
Τέτοιος αριθμός έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια….
Κατά τ΄άλλα  με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά» πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας.
Στην ειρηνική κινητοποίηση δυναμικό «παρών»  έδωσαν καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ ξεχωριστά στο Σύνταγμα. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 15.000 άτομα συμμετείχαν στις φετινές διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στο Κέντρο και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης οι οργανωτές ανέφεραν ότι η φετινή Πρωτομαγιά αποτελεί μήνυμα αντίστασης στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στελέχη της ΓΣΕΕ χαρακτήρισαν τις συγκεντρώσεις της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, μαζικές και δυναμικές και πρόσθεσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όσο συνεχίζονται οι πολιτικές που πλήττουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος έγινε η δεύτερη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκεί βρέθηκε και  αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με επικεφαλής τον Νότη Μαριά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου