Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΠΑΡΕΜΑΒΑΣΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Επιτρόπου της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης κ. Λάζλο Άντρο με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές αποκλίσεις στις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».
Ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι:
«Η ραγδαία αύξηση της φτώχειας στην Ευρώπη και στον κόσμο συνιστά απειλή  για τα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. Η Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της φτώχειας οφείλει να συμβάλει πρακτικά και πραγματικά ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους.
Από την πλευρά τους τα κράτη – μέλη οφείλουν να συνεργαστούν και να ενδυναμώσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της αναπτυξιακής προσπάθειας. Η Ελληνική Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της χώρας επικεντρώνεται στο δίπτυχο ανάπτυξη και ταυτόχρονα προστασία και στήριξη των κοινωνική ευάλωτων πολιτών με:  Ενεργητικές πολιτικές στήριξης με τον στόχο την κοινωνική και επαγγελματική στήριξη αλλά και πολιτικές στήριξης και φροντίδας για τους πολίτες που δεν μπορούν να εργαστούν».
Επίσης, ο  υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι:
«Η στείρα επιδοματική πολιτική δεν αποδίδει, ενώ η αποσπασματικότητα και η έλλειψη συντονισμού, οδηγούν στην κατασπατάληση των κοινωνικών πόρων με ελάχιστα αποτελέσματα.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και βασίζεται σε ένα πλαίσιο αμοιβαίων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δικαιούχου και πολιτείας και συμπεριλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση, κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και δράσεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας».
Τέλος, ο   κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι:
«Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού κοινωνικής προστασίας στο πλαίσιο μιας εθνικά εξειδικευμένης πολιτικής με Περιφερειακή διάσταση, με ενεργοποιημένο και ισχυροποιημένο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να αποτελέσει τους άξονες της πολιτικής που ασκούμε και χαράσουμε».
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου