Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ Δ.ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ

Αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας την ακύρωση κατά της απόφασης 172360/10-12-13 του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ με την οποία τροποποιήθηκε η ΚΥΑ 122836/2-2-2004 έγκρισης περιβαλλοντικών έργων του  Προαστιακού στον Ταύρο.
          Όπως είναι γνωστό, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είχαν ταχθεί ομόφωνα κατά  της τροποποίησης της ΜΠΕ  όπως είχε κατατεθεί, με την οποία προβλέπεται η κατασκευή  ανισόπεδων διαβάσεων εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου μας, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
          Ύστερα από οδηγία του Δημάρχου για υποβολή της αίτησης ακυρώσεως και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που μεταξύ άλλων περιλάμβανε την  άσκηση ένδικων μέσων κατά της προτεινόμενης ΜΠΕ, η Νομική Υπηρεσία του Δήμου κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως στην οποία, με πλήρη τεκμηρίωση, περιγράφει τους λόγους για τους οποίους ζητείται η ακύρωση της παραπάνω απόφασης. Ειδικότερα μεταξύ άλλων στην προσφυγή του Δήμου αναφέρεται ότι παρότι γνώριζε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΚΑ την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,εντούτοις την αγνόησε. Παρότι γνώριζε - ή όφειλε να γνωρίζει - την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εντούτοις την αγνόησε. Σε κάθε περίπτωση, είχε τη δυνατότητα το Υπουργείο να ζητήσει γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), πράγμα που δεν έγινε.
          Στην αίτηση ακυρώσεως του Δήμου στο Συμβούλιο Της Επικρατείας αναφέρονται λεπτομερώς οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν αν κατασκευασθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, όπως η τριχοτόμηση του Ταύρου, ο επιβαρυμένος ιδιαίτερα κυκλοφοριακός φόρτος, οι συνεπαγόμενες υψηλές στάθμες θορύβου από τις προβλεπόμενες ανισόπεδες διαβάσεις εντός του οικιστικού ιστού, οι αισθητικές οχλήσεις από την ανοικτή διατομή στις περιοχές κατοικίας και κυρίως η διχοτόμηση και η διάρρηξη της οικιστικής κοινωνικής και πολιτιστικής ενότητας των ήδη υποβαθμισμένων συνοικιών της Δυτικής Αττικής. Επιπτώσεις οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν δυσμενέστατες συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών.
          Παράλληλα, στην αίτηση ακυρώσεως γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι τα τεχνικά προβλήματα της υπογειοποίησης που επικαλείται ο μελετητής στη ΜΠΕ του 2004 δεν είναι ανυπέρβλητα, αφού ίσχυαν και για το τμήμα του Προαστιακού μέχρι το Ρουφ και επιλύθηκαν. Αν προχωρήσει η μελέτη για την οποία υποβάλαμε προσφυγή, πέρα από την τριχοτόμηση και τη διάσπαση του φυσικού, οικιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, θα καταστραφεί και κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αναψυχής στο πάρκο Ηρώων, το οποίο, στην ίδια μελέτη, αναφέρεται ως “ο αξιολογότερος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής στην υπό μελέτη περιοχή”. Παράλληλα, θα ενταθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της επιβάρυνσης  της περιοχής, ενώ η βαριά κυκλοφορία θα διαχέεται στον κεντρικό ιστό της πόλης, μέσω της λεωφόρου Κων/λεως και της οδού Κορυτσάς.
         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου