Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ....


Υπάρχουν πράγματα που δεν καταλαβαίνω….
Οι γιατροί ισχυρίζονται και παλεύουν για το καλό του ασφαλισμένου…
Ποιου ασφαλισμένου όμως; Αυτού που έχει να πάρει τα φάρμακά του για παραπάνω από ένα μήνα, λόγω απεργίας των γιατρών;
Αυτού που δεν έχει περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές αναπηρίας λόγω απεργίας των γιατρών;
Για ποιον ασφαλισμένο αγωνίζονται;
Για αυτόν που δεν έχει να πληρώσει για να πάρει τα φάρμακά του;
Πρόσφατα άκουσα και την περίφημη πρόταση του Υπουργού Υγείας όταν οι φαρμακοποιοί πρότειναν να χορηγούνται δωρεάν σε ανασφάλιστους τα φάρμακα και ο Υπουργός μας απάντησε «Ναι και να τους δίνουμε και ένα σπίτι δώρο…» Η ειρωνεία στο μεγαλείο του κάτι που δεν απασχόλησε και τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , καθώς για μια ακόμη φορά ασχολούμαστε με τι άλλο; Με την Χρυσή Αυγή…
Τελικά  μας πάνε για εξόντωση και δεν το έχουμε καταλάβει.
Γιατί κ.κ. Υπουργοί δεν αναγκάζεται τους γιατρούς να επιστρέψουν στις δουλειές τους –όχι στα ιδιωτικά ιατρεία γιατί εκεί πάνε- να μπορούν και οι ασφαλισμένοι να εξεταστούν;
Γιατί τόση καθυστέρηση;
Και για να μην λένε ότι είμαστε μονόπλευροι βάζουμε και την ανακοίνωση του  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΠΥΥ, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «
Με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης στην Υγεία και της δημιουργίας δήθεν ΠΦΥ το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διαθεσιμότητα 8.000 υπαλλήλων του Οργανισμού (αποκλειστικά και μόνο για να υλοποιηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης) δεδομένου ότι με αυτές τις πρακτικές οι Μονάδες Υγείας  θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, με θύματα τους 10.000.000 ασφαλισμένους και τους 8.000 εργαζόμενους  των μονάδων.
Αν η Κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει ένα δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προσβάσιμο από το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού (εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους κ.λ.π.) θα έπρεπε να μελετήσει, να σχεδιάσει και να οργανώσει το σύστημα, πάντα σε συνεργασία και διάλογο με τα θεσμικά όργανα που υπηρετούν χρόνια την ΠΦΥ, και  σε κάθε περίπτωση με τις μονάδες υγείας σε λειτουργία. Το σχέδιο νόμου είναι αόριστο, ασαφές, προβλέπει την έκδοση πολλών υπουργικών αποφάσεων, δεν έχει προβλέψει μεταβατικά στάδια, δεν έχει προβλέψει την χρηματοδότηση του εγχειρήματος και είναι ορατή η αδυναμία υλοποίησής του.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βίαιες αλλαγές με ερασιτεχνισμούς και προχειρότητα, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς μεταβατικά στάδια οδηγούν στην πλήρη διάλυση  της όποιας μορφής πρωτοβάθμιας φροντίδας υπήρχε μέχρι σήμερα από τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες σημειωτέον έχει δωρεάν πρόσβαση ο ασφαλισμένος.
Η δήθεν μεταρρύθμιση γίνεται με όρους μνημονιακούς που εναρμονίζεται με την περικοπή των δημόσιων δαπανών  στην Υγεία, που μετακυλύει το κόστος στον ελληνικό λαό και που καμία σχέση δεν έχει με την ορθολογική αξιοποίηση των εισφορών και των πόρων της Υγείας.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση την ίδια στιγμή που προβαίνει σε όλο και περισσότερες περικοπές των δαπανών υγείας,  την ίδια ακριβώς στιγμή  έχει ήδη δώσει στην Task Force με αμοιβή αρκετά εκατομμύρια ευρώ τον σχεδιασμό μέσω της επιτροπής «Υγεία εν δράσει» (Health in Action)  της ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ που θα διαρκέσει δύο χρόνια. 
Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της «μεταρρύθμισης» θα είναι η διάλυση της ΠΦΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της Υγείας.
Παράλληλα στο σχέδιο νόμου προωθείται η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από «αγοραστή και πάροχο» σε «αγοραστή υπηρεσιών υγείας» στα πρότυπα των ασφαλιστικών εταιρειών. Με την διοικητική οργάνωση που αναφέρεται επιχειρείται δραματική συρρίκνωση των δομών του ΕΟΠΥΥ και επιπλέον δεν προβλέπονται μεταβατικά στάδια και δεν λύνονται σημαντικά λειτουργικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να καταστεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου προβληματική και η λειτουργία του Οργανισμού, που μετράει δύο χρόνια ζωής και που δεν πρόλαβε ακόμα να ορθοποδήσει. Εμείς έχουμε εξαρχής στηρίξει την άποψη για την διατήρηση του διττού ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή και παρόχου Υγείας.
Καλούμε τον Υπουργό να αποσύρρει άμεσα το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους θεσμικούς φορείς.
Καλούμε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο όταν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Η υγεία του ελληνικού λαού είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα για τους εγχώριους και ξένους “γύπες” της υγείας.»
ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου