Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

90ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου συνεχίζοντας τον εορτασμό για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας Αττικής, διοργανώνει αύριο εκδήλωση με θέμα την  «Βιομηχανική Κληρονομιά -Κατάθεση στην Προσφυγική Μνήμη- Νέα Ιωνία Αττικής» με ομιλήτρια την Αρχαιολόγο Ά Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Όλγα Βογιατζόγλου.
 ‘Η βιομηχανική κληρονομιά αποτελεί μια ιστορική διαδρομή σε ό,τι απομένει από την ανθρώπινη εργασία μέσα στο χρόνο. Ο χώρος έρευνας εστιάζεται αρχικά γύρω από τα μνημεία, αλλά συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές αλλαγές και εξελίξεις, τις μορφές οργάνωσης της παραγωγής, τη διαδικασία συγκρότησης της εθνικής οικονομίας, τις επιπτώσεις πάνω στο περιβάλλον, στην πόλη, στους ανθρώπους. Τα δείγματα της βιομηχανικής κληρονομιάς σηματοδοτούν μια ολόκληρη εποχή συμβάλλουν στο ξύπνημα της μνήμης και της ανασύνθεσης της εικόνας της πόλης. Τα βιομηχανικά κτήρια και ό,τι αυτά περιέχουν αποτελούν πολιτιστικά αγαθά, μνημεία της δουλειάς και της ιστορικής διαδρομής, που η αναγνώριση και προστασία τους απαιτεί συλλογική ευθύνη και πρωτοβουλία επιστημονικών και πολιτικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και του λαού.
Η φυσιογνωμία της Νέας Ιωνίας ως προσφυγικού οικισμού έχει αλλοιωθεί και το βιομηχανικό της απόθεμα έχει δραματικά μειωθεί. Το παράδειγμά της, ως κέντρου της Κλωστοϋφαντουργίας της Αθήνας, είναι ευνοϊκό για τη μελέτη της προσφοράς των προσφύγων στην οικονομική ζωή του τόπου, συνδεδεμένη άρρηκτα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα. Η αναγνώριση, προστασία και ανάδειξη των τελευταίων υλικών καταλοίπων του βιομηχανικού της παρελθόντος, ως μνημείων της δουλειάς και ως πολιτιστικών αγαθών, ενδείκνυται να ενταχθούν σε προγράμματα της αυτοδιοίκησης. Με τον τρόπο αυτό, δύνανται να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, όσον αφορά την ιστορική τους συνείδηση και την ποιότητα της ζωής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου