Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΖΕΨΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Λιγότερο από δύο μήνες έχουν απομείνει προκειμένου μισθωτοί και συνταξιούχοι να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη αξία αποδείξεων για να λάβουν την έκπτωση και να αποφύγουν το πρόστιμο.
Με βάση τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι, μισθωτοί - συνταξιούχοι, θα πρέπει να προσκομήσουν σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματός τους, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ, προκειμένου να λάβουν έκπτωση επί του φόρου που θα πληρώσουν, έως 2.100 ευρώ. Ωστόσο κανείς από τους κυρίους αυτούς δεν μπήκε στην διαδικασία να ρωτήσει τον άνεργο ή τον συνταξιούχο των 600 ευρώ πως θα μαζέψει τόσες αποδείξεις την στιγμή που οι περισσότεροι ψωνίζουν μια φορά τον μήνα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων μειώνεται:
•Για εισόδημα ως 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.
•Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 21.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, για μισθωτό με εισόδημα 22.000 ευρώ, η μείωση θα είναι 2.000 ευρώ, με εισόδημα 25.000 ευρώ η μείωση θα είναι 1.700 ευρώ κ.ο.κ.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι (αν υπάρχουν) με εισόδημα 42.000 ευρώ και πάνω δεν έχουν μείωση του φόρου. Η ποινή σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα απαραίτητα παραστατικά ανέρχεται στο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν.
Εξάλλου, εάν πρόκειται για συζύγους, οι δαπάνες υπολογίζονται αθροιστικά εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το φορολογούμενο και δηλωμένο εισόδημα.
Για να δοθεί η πιο πάνω μείωση του φόρου στα πρόσωπα που φορολογούνται με την κλίμακα φόρου μισθωτών - συνταξιούχων θα πρέπει αυτά τα πρόσωπα να προσκομίσουν αποδείξεις δαπανών για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών που έχουν νομίμως εκδοθεί είτε στην Ελλάδα είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι αποδείξεις θα πρέπει να αφορούν δαπάνες των ακόλουθων κατηγοριών: ένδυση, τρόφιμα, ποτά, υπόδηση, είδη νοικοκυριού, επισκευή ή συντήρηση κατοικίας, αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες, μεταφορές (σ.σ.: ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά, καύσιμα κ.λπ.), εστιατόρια-καφετέριες, υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, οίκους ευγηρίας και μεσιτικά γραφεία.
Στον αντίποδα, ΔΕΝ μετράνε οι αποδείξεις για τις ακόλουθες δαπάνες:
- προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης
- ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις
- ασφάλιστρα
- αποχέτευση
- ηλεκτρικό ρεύμα
- δημοτικά τέλη
- ύδρευση
- ιατρικές υπηρεσίες
- νοσοκομειακή περίθαλψη
- αγορά αυτοκινήτων
- αγορά ακινήτων
- εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και άλλων μέσων μεταφοράς
- συνδρομητική τηλεόραση
- τυχερά παιχνίδια

- τέλη κυκλοφορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου