Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Τα πρώτα δεσμευτικά μέτρα για συντάξεις -ασφαλιστικό

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ. κ. Ιωάννη Βρούτση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, σχετικά με τα πρώτα δεσμευτικά μέτρα της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα στο κείμενο συμφωνίας του Eurogroup. Ο Αναπληρωτής Υπουργός, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


«Δεσμευόμαστε για την καταβολή και του τελευταίου ευρώ
 των συντάξεων και τη μη μείωσή τους»

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ»
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην καταργηθούν οι λεγόμενοι «κοινωνικοί πόροι».
Οι πιέσεις των δανειστών αναφέρονται στο Ταμείο Νομικών και στο αγγελιόσημο. Η κατάργηση, ωστόσο, κατά την περίοδο των μνημονίων, σαράντα δύο λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», κυρίως από τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ, έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα σε αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποκορύφωμα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο οποίο εάν δεν αποκατασταθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός πόρος», το 3% επί των προμηθειών του δημοσίου, θα οδηγούνταν οι δικαιούχοι του σε μειώσεις 60% έως 80%, τις οποίες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν!


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Όσον αφορά το θέμα των ενοποιήσεων των Ταμείων, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να συγκροτήσουμε μία αξιόπιστη και φερέγγυα επιτροπή από επιστήμονες που κατέχουν καλά το ζήτημα και η οποία, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων κοινωνικών φορέων, θα μελετήσει κατ’ αρχήν εάν απέδωσαν και τι απέδωσαν οι ενοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και, δεύτερον, σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενοποιήσεις να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες αξιόπιστες και φερέγγυες, να προηγηθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς εργαζομένων και ασφαλισμένων και σε καμία περίπτωση, εάν χρειαστεί να προβούμε σε ενοποιήσεις, δεν θα γίνουν με κατεδάφιση, με συμπίεση, με ισοπέδωση προς τα κάτω ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Στην Ελλάδα δεν τις λέμε πρόωρες, αλλά μειωμένες συνταξιοδοτήσεις, γιατί, ξέρετε, για όσους έχουν δικαίωμα από το νόμο να κάνουν χρήση για κάθε ένα χρόνο που φεύγουν νωρίτερα από το γενικό όριο συνταξιοδότησης μειώνεται η σύνταξή τους κατά 6%. Υπάρχει, ωστόσο, μία μεγάλη, νεοφιλελεύθερη, ιδεολογική εμμονή νεοφιλελεύθερων κύκλων της ευρωζώνης και των λεγόμενων εταίρων της χώρας με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Από το στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ» προκύπτει ότι μόνο το 11% των συντάξεων γήρατος είναι οι λεγόμενες «πρόωρες» ή επί της ουσίας, όπως τις λέμε εμείς, «μειωμένες συνταξιοδοτήσεις».
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε και δεν θα θίξουμε θεμελιωμένα δικαιώματα εργαζόμενων γυναικών με ανήλικα παιδιά, εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ατόμων με αναπηρία, εκπαιδευτικών και όσων είχαν μπει στη σύνταξη, των παλαιών ασφαλισμένων, πριν από το 1983.
Αυτό το οποίο θα κάνουμε -και το κάνουμε ήδη- είναι ακραίες καταστάσεις, όπως ήταν αυτές που δημιουργήθηκαν από τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ με «εθελούσιες» εξόδους, οι οποίες οδήγησαν σε μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτές τις περιπτώσεις και αυτές τις πρακτικές θα τις κόψουμε με το μαχαίρι.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Θα καταργήσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προκειμένου να μην μειωθούν άλλο οι επικουρικές συντάξεις
Δεν θα εφαρμόσουμε τον μνημονιακό  νέο μαθηματικό τύπο για τα εφάπαξ, που οδηγεί σε 30% έως 80% μείωση, αλλά ένα νέο μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τι έδωσαν οι ασφαλισμένοι όλα αυτά τα χρόνια σε εισφορές, μαζί με ένα τεχνικό επιτόκιο που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και δεν θα οδηγεί σε μειώσεις, σε σχέση με όσους πήραν εφάπαξ έως 31.8.2013.
  θα καταργήσουμε διατάξεις του ν.3863/2010 και ν.3865/2010 που από φέτος άρχιζαν σταδιακά να οδηγούν σε μειώσεις των κύριων συντάξεων.
Δεν θα περιορίσουμε τον αριθμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, τον οποίο είχατε συμφωνήσει και αποτυπώσει στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι θα εξοικονομήσετε από αυτό 82 εκατομμύρια ευρώ.
Θα επαναφέρουμε τη  13η  σύνταξη , την οποία θα πάρουν στις 20 Δεκέμβρη του 2015 συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ.

ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σύμφωνα με το κείμενο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Κυβέρνηση:
-                      Θα εξοικονομηθούν φέτος 100 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της μαύρης, ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Περιγράφεται με σαφήνεια ποιες θα είναι οι πρακτικές και οι έλεγχοι που θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.
-                      Θα εξοικονομηθούν φέτος 150 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και ακριβώς με ποιο τρόπο. Επίσης θα υπάρξει συνεργασία και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, την ILO, για τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
-                     Από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που περιμένουμε ως έσοδα φέτος –από τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που κάναμε για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία- θα εξοικονομηθούν τα 300 εκατομμύρια ως επιπλέον έσοδα, από όσα έσοδα είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από ρυθμίσεις και θα αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό.
-                     θα συγκροτήσουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα έχει έσοδα από την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας. Ένα μέρος αυτών των εσόδων θα πάει κυρίως σε κοινωνικές πολιτικές και στην κοινωνική ασφάλιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου